Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η ντομάτα


   Η τομάτα έχει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Είναι πλούσια σε κάλιο και περιέχει τέσσερα σημαντικά καροτενοειδή (φυσικοί λιποδιαλύτες χρωστικών): α-καροτένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη, και λυκοπένιο, που το καθένα απ’ αυτά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, αλλά ακόμη περισσότερο όταν συνεργαστούν όλα μαζί.
   Η κόκκινη χρωστική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες είναι λυκοπένιο. Αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και καθίσταται εξαιρετικά ευεργετικό όσον αφορά την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού. Είναι επίσης, ιδιαίτερα ωφέλιμο  σε ό,τι προβλέπεται για την καλή καρδιακή λειτουργία, την υγεία του προστάτη και του πάγκρεας.
   Η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση ντομάτας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι ντομάτες περιέχουν δύο σημαντικές ενώσεις (coumaric acid & chlorogenic acid) οι οποίες μπλοκάρουν ορισμένες από τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό. Έτσι, οι βλαβερές ιδιότητες του καπνού μειώνονται σημαντικά.

                                                        1 ντομάτα    : 35        Θερμίδες
                                                        1kg ντομάτες: 220     Θερμίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου