Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Τα αποξηραμένα φρούτα κάνουν καλό.

Τα αποξηραμένα φρούτα κάνουν καλό.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά τρόφιμα και μια καλή επιλογή για ενέργεια (θερμίδες), φυτικές ίνες ενώ φυσικά δεν περιέχουν καθόλου λίπος. Τα αποξηραμένα φρούτα «σε βάρος» έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχο φρέσκα φρούτα, και παρόλο που περιέχουν περισσότερες θερμίδες, περιέχουν επίσης και άλλες θρεπτικές ουσίες σε μεγαλύτερη ποσότητα. Για παράδειγμα αν και τα φρέσκα σταφύλια δεν είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή σιδήρου, οι σταφίδες, που είναι αποξηραμένα σταφύλια, είναι πλούσιες σε σίδηρο. Μια κούπα φρέσκων δαμάσκηνων έχει μόνο 91 θερμίδες αλλά μόνο 1 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου. Ένα φλυτζάνι αποξηραμένων δαμάσκηνων έχει 406 θερμίδες αλλά 23 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου. Βέβαια δε χρειάζεται να φάτε μια ολόκληρη κούπα αποξηραμένων δαμάσκηνων εάν βρίσκεστε σε πρόγραμμα μείωσης βάρους. Μπορείτε να καταναλώσετε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα π.χ. προσθέτοντάς τα ψιλοκομμένα στα δημητριακά σας, που αποτελεί μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή. (2 βερίκοκα, αποξηραμένα ή 2 δαμάσκηνα αποξηραμένα ή 1 ½ μεγάλο σύκο αποξηραμένο αντιστοιχεί σε μία μερίδα φρούτου και 60 θερμίδες)

Τα φυσικά αποξηραμένα φρούτα κάνουν καλό, αλλά πρέπει να προσέχετε σε τι ποσότητες τα καταναλώνεται-- ειδικά όταν προσέχετε τις θερμίδες σας. Η προσθήκη ζάχαρης στα αποξηραμένα ή στα φρέσκα φρούτα αλλάζει την θερμιδική τους αξία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέτετε ζάχαρη στα αποξηραμένα ή στα φρέσκα φρούτα γιατί είναι από τη φύση τους γλυκά. Μπορείτε να επιλέξετε οργανικά αποξηραμένα φρούτα χωρίς τα προστιθέμενα θειώδη άλατα ή συντηρητικά ή επίσης μπορείτε να προτιμάτε τα συμβατικά αποξηραμένα φρούτα, τα οποία μπορεί να επεξεργάζονται με θειώδη άλατα ή ασκορβικό οξύ απλά για να αποτραπεί η αμαύρωσή τους.
Συμπερασματικά: Πάντα επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

Πηγη. www.youdiet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου