Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι Βιταμίνες

       Οι Βιταμίνες 

Βιταμίνες... Τι είναι αλήθεια οι βιταμίνες;
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες για τη λειτουργία του οργανισμού, όπως την πέψη της τροφής, την καταπολέμηση μολύνσεων, την παραγωγή νέων κυττάρων κ.ά.
Οι βιταμίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και, κατά συνέπεια, την υγεία μας.


Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές.
Οι βιταμίνες Α, D, E και Κ είναι λιποδιαλυτές και για ν’ απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα χρειάζονται κάποια ποσότητα λίπους και χημικών στοιχείων. Οι βιταμίνες αυτής της κατηγορίας αποθηκεύονται στο συκώτι.
 Οι βιταμίνες Β και C είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, αλλά αποβάλλονται με τα ούρα. Για το λόγο αυτό πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά.
                        Γενικα περι Βιταμινων

Οι βιταμίνες δεν ανοίγουν την όρεξη και δεν παχαίνουν, αλλά λειτουργούν στον οργανισμό σαν «βιορυθμιστές», ρυθμίζοντας τις ανάγκες του σε λίπος.


• Οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε βιταμίνες ποικίλλουν.
Μερικοί οργανισμοί έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες, όπως οι καπνιστές, οι εγκυμονούσες, οι ηλικιωμένοι κ.ά.
Ομως η ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών, χωρίς την έγκριση ειδικού, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.
• Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή και το στρες, αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες.
Ο οργανισμός χρειάζεται αυξημένες ποσότητες βιταμινών για ν’ αντεπεξέλθει στις διάφορες επιδράσεις βλαβερών ουσιών που εισέρχονται σ’ αυτόν, λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κακής διατροφής. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες εξαντλεί μεγάλα αποθέματα βιταμινών από τον οργανισμό.

Οι συνθετικές βιταμίνες, που παρασκευάζονται σε εργαστήρια, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς ιατρική γνωμάτευση, οδηγούν τον οργανισμό σε καταστάσεις υπερβιταμίνωσης. Αντίθετα, οι φυσικές βιταμίνες, που προέρχονται από προϊόντα της φύσης, δεν οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις, είναι ακίνδυνες και μεγαλύτερης αξίας.
• Η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν φυσικές βιταμίνες, προκαλεί αβιταμινώσεις και οδηγεί σε διάφορες ασθένειες.
Η έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή μας και η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών, όπως κονσέρβες, παστά, καπνιστά κ.λπ., μας οδηγεί σε καταστάσεις αβιταμίνωσης και στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.
Η ποσότητα των βιταμινών, που βρίσκεται στα φρούτα και λαχανικά, ποικίλλει ανάλογα με την εποχή, τις συνθήκες ανάπτυξης και τη φρεσκάδα τους.
• Οι περισσότερες βιταμίνες είναι μεταβλητές, ευαίσθητες και καταστρέφονται κάτω από ορισμένες συνθήκες.
Συχνά κάποιες φυσικές τροφές πριν τις καταναλώσουμε έχουν ήδη χάσει μέρος ή και όλες τις βιταμίνες τους λόγω κακών συνθηκών συντήρησης, θερμοκρασίας, αερισμού, τρόπου μαγειρέματος κ.λπ.

• Τα αντιβιοτικά, τα καθαρτικά και το αντισυλληπτικό χάπι, επηρεάζουν την ισορροπία των βιταμινών στον οργανισμό.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά, ενώ οι A, D, E και Κ, που είναι βιταμίνες λιποδιαλυτές, από τα καθαρτικά. Το αντισυλληπτικό χάπι επηρεάζει τις βιταμίνες Β2, Β6, Β12, C και φολικό οξύ.

• Οι βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε θεωρούνται οι «βιταμίνες της ομορφιάς».
Οι βιταμίνες A, B, C, D και Ε δρουν εντυπωσιακά στη βελτίωση της υγείας, αλλά και της ομορφιάς.
Βιταμίνη Α: για όμορφα μαλλιά, μάτια και καθαρή επιδερμίδα.
Βιταμίνη Β: καθυστερεί το άσπρισμα των μαλλιών.
Βιταμίνη C: για σφιχτό δέρμα, υγιή μαλλιά, μάτια και δόντια.
Βιταμίνη D: σε συνδυασμό με ασβέστιο και φώσφορο: για γερά κόκαλα, νύχια και δόντια.
Βιταμίνη Ε: εξαλείφει τις ρυτίδες, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τις ραβδώσεις. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου